Hoe veel verschillen de hersenen van mannen en vrouwen nou eigenlijk van elkaar? En verklaart dit ook verschillen in de prevalentie van psychiatrische stoornissen en symptomen?
Marieke Bos* en Lara Wierenga** doen onderzoek naar deze vraag en vertellen in hun lezing alles over wat we op dit moment weten over de hersenen van mannen en vrouwen.
Deze wetenschappelijke zoektocht is niet eenvoudig en de antwoorden niet eenduidig. Man/vrouw verschillen worden in de wetenschap en de vertaling daarvan soms overgesimplificeerd weergegeven. Dit heeft schadelijke gevolgen stellen de onderzoekers. Zo blijkt depressie bij mannen vaker onbehandeld dan bij vrouwen, en weten we anderzijds weinig over de effecten van de menstruatiecyclus op de prikkelverwerking. Daarom is het belangrijk dat we goed begrijpen welke sekse verschillen een biologische dan wel een sociologische oorzaak hebben. Dit vergt een multidisciplinaire kijk op dit vraagstuk. Met hun onderzoek hopen de onderzoekers bij te dragen aan diagnose en behandeling op maat.
Deze publieke lezing is onderdeel van de workshop Rethinking sex in neuroscience of mental health.
* Lara Wierenga is neurowetenschappen aan de Universiteit Leiden en auteur van de Atlas van ons brein. Haar onderzoek richt zich op het begrijpen van onderlinge verschillen in de hersenontwikkeling van kinderen en adolescente. En ze probeert in haar werk onder andere antwoord te vinden op de vraag waarom er meer jongens dan meisjes zijn die ADHD en autisme ontwikkelen.
** Marieke Bos is Universitair Docent Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden. Haar onderzoek richt zich op het begrijpen waarom de adolescentie fase een kwetsbare periode is voor het ontstaan van mentale problemen, zoals sociale angst en depressie.