next up previous contents
Next: De ``science case'' van Up: rapportage Previous: Doelstelling en werkwijze van

De faciliteit van het LC

Om de bovenstaande werkwijze mogelijk te maken en om de deelnemers in staat te stellen ``echt te werken'' krijgen alle deelnemers aan het Lorentz Center een bureau in een van de 20 werkkamers van het Center en een log-in op het computer systeem. Uiteraard zijn alle kamers voorzien van een (wit)bord. Daarnaast beschikt het centrum over een vergader/discussiekamer met teleconferentie faciliteit voor maximaal 10 personen, een collegezaal met vaste stoelen voor 28 personen en een grotere zaal met losse tafels en stoelen die standaard is ingericht voor 48 personen en over een beamer beschikt. Tenslotte beschikt het LC over een computerkamer en een centraal gelegen common room" die een cruciale plaats inneemt bij het bevorderen van de interactie van de deelnemers. Koffie en thee wordt daar geserveerd tijdens de workshops. Er is veel zorg voor het creëren van een losse interactieve sfeer, bijvoorbeeld door aan het eind van de eerste dag van een workshop een informele ontvangst in de common room te houden. De kamers van de vaste staf van het LC bevinden zich alle direkt naast de common room. In de gang zijn er bovendien 17 magnetische witborden, die ook als posterborden te gebruiken zijn.

Het LC is gevestigd op de derde etage van het Oort gebouw, het gebouw waar de sterrenkunde en natuurkunde van de Universiteit Leiden in gehuisvest zijn (het wiskunde en informatica gebouw ligt aan de overzijde van de straat). Het feit dat het centrum volledig in de universitaire infrastructuur geïntegreerd is, heeft tot voordeel dat gebruik kan worden gemaakt van de aanwezige voorzieningen, zoals de bibliotheek, de reproductieafdeling, de kantine, de receptie, de huishoudelijke dienst, en dergelijke. Ook de schoonmaak van de etage wordt via de universiteit geregeld.

In 2000 is er onder leiding van een kunstenares aan gewerkt de etage van het LC een bijzondere uitstraling te geven. In alle werkkamers zijn twee wanden in een per kamer verschillende kleur geschilderd, en is het plafond van de kleine collegezaal verfraaid met een knipoog naar de sterrenkunde; in februari/maart 2001 wordt op de gang bij alle witborden een spotlicht gemonteerd.

Als service aan de deelnemers zijn het afgelopen jaar een twintigtal fietsen aangeschaft, die aan de gasten verhuurd worden. Hiervan wordt inmiddels veel gebruik gemaakt.


next up previous contents
Next: De ``science case'' van Up: rapportage Previous: Doelstelling en werkwijze van
Erik Deul
2001-08-23